Navigatie
 • Gratis verzending en retourneren
 • Klantbeoordeling van 9.1 (1631 reviews)
 • 30 dagen 'niet-goed-geld-terug'

10 tips voor het inrichten van een kleine woonkamer

September 1, 2023

10 tips voor het inrichten van een kleine woonkamer

Een kleine woonkamer inrichten kan een uitdaging zijn. Je wilt natuurlijk het meeste uit de ruimte halen en ervoor zorgen dat het er gezellig en ruim uitziet. Met een paar slimme zetjes krijg jij dit voor elkaar. In deze blog 10 tips om je woonkamer optimaal in te richten!

 1. Multifunctionele meubels

Laten we beginnen bij het uitkiezen van de juiste meubels om een goede basis te leggen. Het is handig om te gaan voor meubels die op verschillende manieren gebruikt kunnen worden. Een voorbeeld van zo’n multifunctioneel meubel is een salontafel met lades. Of een poef die je gebruikt als bijzettafel en je er tegelijkertijd spullen in opbergt. Dit scheelt niet alleen veel ruimte, maar het ziet er vaak nog speciaal uit ook! Over bijzettafels gesproken, deze zijn essentieel in een kleine woonkamer. Deze veelzijdige meubelstukken zijn flexibel, beslaan weinig ruimte, maar bieden voldoende plek voor koffiekopjes, boeken en een vaas met bloemen. Nog praktischer in een kleine woonruimte zijn krukjes. Ze kunnen dienen als bijzettafel en tevens extra zitplaatsen bieden tijdens verjaardagen en diners.                      

 1. Werk in de hoogte

Gezien een kleinere woonkamer niet zo’n groot oppervlakte heeft, is het slim om juist de hoogte te benutten! Gebruik smalle, hoge opbergkasten, hangkastjes of open planken aan de muren. Vooral zo’n kast neemt weinig ruimte in, maar geeft veel opbergruimte voor je spullen. En het leuke is dat je met een kast die deels open is ook je favoriete decoratie hierin kunt zetten. Zo combineer je praktisch nut met stijl. Dus, laat je niet afschrikken door de beperkte ruimte, maak slim gebruik van de hoogte!

Iets anders waar je bij een kleinere woonkamer tegenaan kunt lopen, is te weinig lichtinval in de ruimte. Kies er daarom voor om alles zo licht en luchtig mogelijk te houden. Zo min mogelijk voor ramen te plaatsen en voor stoffen te kiezen die luchtig en doorschijnend zijn.

 1. Mooie spiegels

Een andere bruikbare tip om een kleine woonkamer in te richten, is het gebruik van spiegels. Hiermee laat je de ruimte groter lijken. Dit komt door de weerkaatsing van het licht in de spiegel. Het lijkt net alsof er nog een soort ruimte achter die muur zit door de spiegeling en laat ons denken dat het verder gaat dan dat kan. Een slimme aanpak is om de spiegel tegenover een raam te hangen, zodat het buitenlicht wordt gereflecteerd en zich door de hele ruimte verspreidt. Je kan ook een mooie lamp in de buurt van een spiegel zetten om dit effect te creëren. Zet geen grote, massieve kasten neer die veel ruimte inneemt en de lichtinval blokkeert.  

 1. Vermijd rommeltjes

Het weghalen van rommeltjes, troepjes en overbodige items kunnen echt al zo’n verschil maken. Haal alles wat je niet meer gebruikt, niet meer mooi vindt of te groot voor de ruimte is, weg. Dit scheelt echt al een hoop en je zult meteen verandering gaan zien in je woonkamer en het zal ook meteen ruimer ogen.

 1. Op rolletjes

Als je kiest voor meubels op wieltjes, dus denk aan bijvoorbeeld een ladekastje of een trolley, dan kun je blijven spelen met de ruimte die je hebt. Als je kan blijven verschuiven, kom je veel opties tegen. Daarnaast is het ook heel handig voor als je echt een klein oppervlakte hebt, om kastjes of dergelijke te kunnen verschuiven voor andere meubels of loopstukken.

 1. Op pootjes

Het zien van de vloer geeft je een heel ruimtelijk gevoel. Kies daarom voor een aantal meubels op pootjes of verhoging, zoals een bank. Dit meubel neemt vaak het meeste ruimte in beslag. Door slim om te gaan met de beschikbare ruimte, kun je zelfs in een kleiner huis genieten van een ruime bank. Je kunt bijvoorbeeld de losse elementen van een modulaire bank of een hocker gebruiken om eenvoudig de opstelling van de woonkamer aan te passen. En met hoge poten wordt de vloer zichtbaar wat veel licht en openheid brengt in huis. Dit is daarom een erg handige tip bij het inrichten van je wat kleinere woonkamer.

 1. Gebruik lichte kleuren

Heb je een kleine woonkamer? Dan wil je natuurlijk dat de kamer ruim oogt. Dit kun je doen door te kiezen voor lichte kleuren in je woonkamer. Dit zie je vaak terug bij scandinavische interieuren. Kies bijvoorbeeld voor een taupe of zachtgrijze kleur. Zo geef je de woonkamer sfeer, zonder dat deze als vervolg heel klein lijkt. Felle kleuren en veel patronen komen vrij druk over. Het kan heel leuk zijn, maar voor de kleinere ruimtes niet zo handig. Dit geldt ook voor donkere kleuren, hiermee oogt de kamer ook kleiner en kan bedrukkend aanvoelen. Daarom zijn ook witte en licht bruine tinten een van de beste keuzes. Tenslotte pastel kleuren, omdat die erg zacht en licht aanvoelen.

 1. Transparantie is je beste vriend

Inmiddels hebben we wel geleerd hoe belangrijk lichtinval is in een kleine woonkamer. Gelukkig zijn er tegenwoordig erg veel meubels gemaakt van glazen of doorzichtige materialen. Denk dan bijvoorbeeld aan het bekendste; glas, maar je hebt ook linnen, zijde en kaasdoek, vele kunststoffen zoals Plastic, Lucite en Acryl.

 1. Creëer een loopgebied

Meten is weten! Meet alles goed uit en bepaal de beste plek voor je meubels. Zorg ervoor dat je je loopruimte zo groot mogelijk houdt, zodat de openruimte lekker ‘groot’ blijft.

 1. Ronde eettafel

Voor een kleine woonkamer of een compacte eethoek is de ronde eettafel dé oplossing. Zo'n ronde tafel neemt niet veel ruimte in beslag, maar biedt met een diameter van 140 centimeter toch genoeg zitplaatsen voor zes personen. Je kunt hem perfect combineren met eetkamerstoelen zonder armleuning om de ruimte optimaal te benutten. Op die manier kan de tafel dichter bij de muur worden geplaatst, omdat de stoelen minder ver naar achteren hoeven te schuiven als je gaat zitten.

Een kleine ruimte inrichten kan een uitdaging zijn, maar is ook een super leuke manier om goed na te denken over je spullen in huis. Daarnaast kan je lekker creatief zijn met de ruimte die je benut. Maak het helemaal naar jouw persoonlijke keus en stijl. En hopelijk helpen deze tips je daar een handje bij!