Navigatie
  • Gratis verzending en retourneren
  • Klantbeoordeling van 9 (1660 reviews)
  • 30 dagen 'niet-goed-geld-terug'

Hoe creëer je rust in je interieur?

October 20, 2023

Rust in huis in natuurlijk super belangrijk. Niet alleen voor jou en je hoofd, maar het oogt ook een stuk mooier. Zowel voor gasten als medebewoners, als je huis er rustig en geordend er uit ziet. Het klinkt heel logisch, maar voor velen is het nog zo makkelijk niet om die rust in huis te creëren. Met wat handige tips en stappen om te zetten kom je al een stuk verder.

rust in huis

Veel mensen denken bij rust al heel snel aan een licht en zacht interieur, maar dit hoeft helemaal niet persé zo te zijn. Rust in huis gaat om de juiste kleurenbalans, goede opberging van je spullen en de juiste meubelstukken in huis. Voor de een geeft een landelijke stijl veel rust, terwijl de ander genoeg rust ervaart met kleuren en prints in huis. We duiken dieper in op waar je op kunt letten voor die sereniteit waar je naar zoekt. 

rust in huis kleur en print

Uitzoeken en opruimen

Als eerst is het uitkiezen van alle meubels en spullen die je graag zou willen houden, en welke niet, stap 1. Ga even goed langs je hele inboedel; alle meubels, accessoires en overige spullen in huis. Zijn er meubels waar je een blij gevoel van krijgt? Zijn er meubelstukken echt toe aan vernieuwing? Zijn er meubels overbodig in huis? Of wilde je altijd al een nieuwe bank of stoelen hebben? Kies de juiste meubels uit die blijven. Hierdoor is er al veel ruimte over. Betreft overige spullen wat heb je nou echt nodig? Wat is nu echt handig om te hebben? Vraag je dit constant af in je hoofd en maak dan de keuze welke spullen je bewaart en welke je wegdoet. Dit kunnen dingen zijn die je dagelijks gebruikt, maar bijvoorbeeld ook seizoensgebonden items. Denk bijvoorbeeld aan kerstspullen. Berg die goed op tijdens de andere seizoenen. Zorg ervoor dat je genoeg opbergruimte hebt om al deze spullen in op te bergen. Dit kunnen kasten, opbergkisten, -blikken of manden zijn. Maar ook voor je dagelijkse spullen is genoeg opbergruimte een must voor een opgeruimd huis. Denk aan halmeubels zoals halkastjes, kapstokken en parapluhouders, maar denk ook aan tijdschrifthouders of extra ruimte in een tv meubel om de warme plaids in op te bergen. Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd! Kom je bij het opruimen nou spullen tegen met een bepaalde herinnering of souvenirs, dan kun je deze later nog gebruiken als accessoire.

Kasten

Kasten zijn natuurlijk een super meubelstuk voor het opbergen van spullen die niet persé in het zicht hoeven te staan. Denk aan je medicijnen of je plakband. Een kast kan zeker in elk interieur. Bedenk goed voor welke stijl en richting je op wilt gaan. Kies dan de kast die daar perfect bij past, maar ook waar jij de juiste hoeveelheid spullen in kwijt kan. Heb je al een kast die je niet weg wilt doen? Zorg er dan voor dat je hem goed gaat organiseren en eventueel herindelen.

KAST Richmond BLACKKAST Light&livingDRESSOIR Richmond

 

rust in huis oker geel

Kleurenbalans

Nadat je alles goed hebt uitgezocht, is het van belang om een goede kleurenbalans te krijgen in huis. Bedenk welke kleuren je mooi vindt en noteer dit. Welke kleuren passen helemaal bij jou maar ook goed samen? Door kleuren die dicht bij elkaar liggen of ton sur ton kleuren te kiezen, creëer je direct rust in je interieur. Ton sur ton zijn dezelfde kleuren in een verschillende tint. Ook kun je met neutrale kleuren werken en bijvoorbeeld één of twee meer uitgesproken kleuren die je toevoegt als accenten. Als je persoonlijke smaak meer een kleurrijk interieur is, dan kan je daarbij blijven maar houd er rekening mee dat dit minder een gevoel van rust geeft. Als je een paar kleuren bij elkaar hebt gevonden, dan kun je verder met het kiezen van bijvoorbeeld nieuwe meubels. Of kan je hierdoor misschien wel makkelijker die ene vaas of kussens wegdoen. Na deze stap doe je wellicht toch die ene vaas de deur uit.

rust in huis kalm

Materialen

Welke materialenkeuze de beste is, hangt helemaal af van jouw stijl. Wel kan je letten op de tinten van een materiaal en je kan je een beetje vasthouden aan een aantal materialen die je wilt gebruiken. Wil je meer rust? Kies dan bijvoorbeeld één houtsoort en een mooie stof die daar bij past. Zo krijg je niet tientallen verschillende materialen in huis en blijft het wel een geheel. Voor welke materialen je precies gaat, is helemaal aan jou! Maar voor meer rust combineer je dus niet té veel verschillende soorten van een materiaal. Toch zeggen we ook niet dat je dit helemaal niet mag doen. Er zijn zo veel verschillende soorten en kleuren. Wie weet ontdek jij wel prachtige combinaties. 

rust in huis hout

Aankleding

Heb je de juiste kleuren op de muur en de mooiste meubel combinaties gemaakt? Dan kun je je accessoires er weer bij halen. Let er alleen wel goed op dat het hierdoor dan weer niet te druk wordt. Less is more. Kies een aantal woonaccessoires ter aanvulling en aankleding van jouw interieur. Niet om je interieur er bomvol mee te proppen. Vaak is één vaas op tafel al meer dan genoeg. En ook de muren hoef je niet helemaal vol te gooien. Maar heb je nou een beetje een gekke stijl en houd je hier wel heel erg van? Leef je dan ook echt uit, maar kies de juiste producten die bij elkaar passen en niet als rommeltjes over komen.

rust in huis scandi

Als je deze stappen hebt doorlopen, zit je nu als het goed is met rust en tevredenheid in huis. Het is ook een stukje gevoel en jouw eigen stijl is het belangrijkst! Of je nou van wat meer accessoires houdt of juist helemaal niets, als het je rust geeft en het huiselijke gevoel is dat natuurlijk het belangrijkst. Dit is voor iedereen anders. We hopen je met deze tips een stapje verder te helpen naar het perfecte interieur waar je fijn tot rust kunt komen.

Voor meer tips of interessante onderwerpen over interieur en meer, kun je een kijkje nemen bij onze andere blogs van Intens Wonen!

Tags:
  • intenswonen
  • rust in huis
  • blog