Navigatie
  • Gratis verzending en retourneren
  • Klantbeoordeling van 9 (1660 reviews)
  • 30 dagen 'niet-goed-geld-terug'

Licht in huis

October 6, 2023

Gebruik maken van lichtinval en kunstmatige verlichting

In Blog Formaat Licht In Huis

Lichtinval speelt een cruciale rol bij het creëren van een aangename en uitnodigende sfeer. Het juiste gebruik van natuurlijk licht en kunstmatige verlichting kan een wereld van verschil maken in huis. Hierbij wat ideeën en tips om optimaal gebruik te maken van lichtinval en goed gebruik van verlichting in huis, vooral met de donkere dagen die er aan zitten te komen. Hoe knus en gezellig het klinkt, genoeg licht in huis is toch fijn!

Maximaliseer natuurlijk licht

Kies de juiste ramen;

Als je de mogelijkheid hebt om ramen te kiezen of te upgraden, overweeg dan om grotere ramen te kiezen. Ramen van vloer tot plafond geven natuurlijk het meeste licht, maar is dat niet mogelijk. Zorg er dan voor dat ze uitgerekt zijn in de breedte voor de meeste inval. Ook de plek van ramen zijn erg belangrijk. Kijk op welke plek je het meeste zon hebt op een dag en kies daar voor de grootste ramen. Is dit allemaal niet mogelijk, dan zijn er nog vele andere manieren.

Gebruik lichte kleuren;

Lichtgekleurde muren, plafonds en vloeren reflecteren licht beter dan donkere muren. Natuurlijk moet je met je interieur helemaal voor je eigen stijl gaan, maar kijk op welke plek je de meeste inval krijgt, en kies daarvoor een lichtere kleur voor op de muur.

Gebruik spiegels;

Een spiegel aan de muur op de plek waar de weerkaatsing het grootst is, geeft al een heel groot verschil. Naast dat spiegels een ruimte groter doen lijken, kaatsen ze ook veel licht af en licht het een ruimte meer op.

CIELO cirkels grijs Spiegel Light&livingSpiegel Tess Mirror ZuiverRINCON Smoke Light&Living

Zware raamdecoraties;

Hiermee worden dikke gordijnen of jaloezieën bedoelt. Je kunt hier natuurlijk wel voor kiezen als dit helemaal je stijl en smaak is, maar zorg er overdag dan voor dat de gordijnen en jaloezieën zoveel mogelijk open of aan de kant staan. ’s Avonds kun je de raamdecoratie sluiten en geeft het genoeg sfeer, maar overdag zo veel mogelijk open zetten en goed gebruik maken van al het licht van buiten af. De beste optie voor zoveel mogelijk inval is het gebruiken van raamdecoratie met lichtere en/of transparante stoffen die het licht verzachten zonder volledige bedekking te hebben.

Gebruik van kunstmatige verlichting in huis

LED-verlichting;

Overweeg het gebruik van LED-lampen in huis. Ze zijn energiezuinig en kunnen worden aangepast. Hiermee creëer je verschillende lichttemperaturen. Wil je voor de donkere dagen een gezellige sfeer in huis? Kies dan voor warmere tinten (rond 2700K). Maar wil je liever wat kouder licht voor bijvoorbeeld beter zicht, voor je werk of iets anders. Kijk dan al boven (6000K).

Dimmers;

Installeer dimmers op je lampen, zodat je de helderheid kunt aanpassen. Overdag heb je waarschijnlijk minder licht nodig dan ’s avonds. Hiermee kun je zelf genoeg sfeer en licht creëren in huis.

Kaarsen en sfeerverlichting;

Kaarsen geven gek genoeg heel veel licht af en zorgen daarnaast voor vet veel sfeer in huis. Dit geld natuurlijk ook voor andere sfeerverlichting. Denk bijvoorbeeld aan kleine spotjes aan de muur. Of een mooie vloerlamp met mooi, warm licht.

sfeerbeeld kaarsen voor blog

Daarnaast zijn er 4 types verlichting

Algemene verlichting / basis verlichting;

Algemene verlichting, wat je ook basisverlichting noemt, is de verlichting wat je gebruikt om een hele ruimte en plek te verlichten. Het doel hiervan is om te zorgen voor voldoende licht in een ruimte met een egale werking, dus met zo min mogelijk schaduwen in de ruimte en een gemiddelde lichttemperatuur. Dit komt dan namelijk het meeste overheen met dag- en buitenlicht. Dit geeft het meeste rust aan je ogen. Dit licht is dan ook bedacht om het laten lijken van het verlengen van de dag, dus van zonsopgang tot -ondergang. Het belangrijkste is dus dat het goed de ruimte verlicht, maar niet stoort.

basisverlichting algemene verlichting hanglamp

Werkverlichting;

Dit licht wordt gezien als aanvulling op het basisverlichting. Denk bijvoorbeeld aan een leeslamp aan je bureau of naast je fauteuil, of ook de spotjes die boven je keukenaanrecht hangen voor het goede zicht. Deze verlichting heeft ook echt zijn doelen en functies en wordt dan ook niet de hele dag of elke dag gebruikt. Daarom is het handig om deze verlichting apart te kunnen schakelen en te kunnen dimmen waarbij nodig. Ook is het belangrijk dat je niet recht in het felle lichtbron kunt kijken en dat er (bijna) geen schaduwen optreden tijdens het werk wat je aan het verrichten bent. Ook is het dimmen erg belangrijk voor als je in een donkere ruimte bent, is een fel lampje niet erg goed voor je ogen. 

werkverlichting bureau lamp blog

Accentlicht;

Accentverlichting wordt bedoelt voor het uitlichten van een object of plek in de ruimte. Denk bijvoorbeeld aan een mooi schilderij aan de muur, of een beeld. Door accentverlichting komen de kleuren van het object of plek een stuk beter uit en wordt dat al snel de eyecatcher van de ruimte.

Wat het meest gebruikt wordt als accentlampen zijn spotjes. Deze kunnen ingebouwd worden, opgebouwd, aan een rails worden bevestigd, ze zijn buigbaar en kunnen opgehangen worden.

accentverlichting spotjes licht in huis

Sfeerlicht;

Bij sfeerverlichting gaat het niet om zijn functionaliteit, maar om de sfeer wat het creëert. Door de lagere lichtopbrengst van sfeerverlichting, wordt dit dan vaak gezien als eyecatcher van de ruimte. Sfeerverlichting zie je dan snel in vloerlampen of een mooie hanglamp.  

sfeerverlichting licht in huis vloerlamp

Lichtinval en verlichting in huis zijn dus niet alleen maar voor zijn functionaliteit, maar ook erg essentieel voor de gehele sfeer van je woning. Door de juiste combinatie van natuurlijk licht en kunstmatige verlichting te gebruiken, kun je een comfortabele, functionele en knusse sfeer creëren. En zeker ook tijdens de donkere dagen van het jaar. Kijk welke lichtbronnen en temperaturen het beste passen in de ruimte en maak een stralend interieur wat past bij jouw huis.