Navigatie
  • Gratis verzending en retourneren
  • Klantbeoordeling van 9.1 (1631 reviews)
  • 30 dagen 'niet-goed-geld-terug'

Loungeset onderhouden

July 26, 2023

Om langer plezier te blijven houden van je loungeset, is het belangrijk om deze tuinmeubels goed te onderhouden. Hierdoor blijven je tuinmeubels langer mooi en in goede staat. Hier zijn enkele tips om je loungeset te onderhouden en zo langer te kunnen genieten van je tuininterieur.

Loungesets zijn doorgaans gemaakt van materialen die goed bestand zijn tegen verschillende weersomstandigheden. Ze kunnen prima tegen een buitje regen, wind en koelere temperaturen, maar ook tegen zonnige en warme dagen. Het is dus niet nodig om de meubels na elk gebruik binnen te halen, maar regelmatig onderhoud is wel verstandig.

Het belang van loungeset onderhoud

Hoewel het heerlijk is om op je loungeset in de tuin of op het balkon te genieten van mooi weer, is onderhoud essentieel om langer van je tuinmeubels te kunnen genieten. Hoewel het niet altijd het leukste klusje is, hoort het erbij. Gelukkig valt het met regelmatig onderhoud wel mee, maar als je het lange tijd verwaarloost, kan het een grote klus worden. Weet jij hoe je jouw tuinmeubels het beste kunt onderhouden?

Onderhoud van kunststof tuinmeubels

Kunststof tuinmeubels zijn bijna onderhoudsvrij, maar het is wel belangrijk om ze af en toe schoon te maken. Als je dat niet doet, kan vuil zich in het materiaal nestelen en is het lastiger schoon te maken. Kunststof kan na verloop van tijd door zonlicht verkleuren en iets brozer worden.

Het onderhoud van kunststof loungesets is eigenlijk vrij eenvoudig: maak de set af en toe schoon met een milde zeepoplossing (zoals soda of groene zeep) en een zachte borstel. Spoel de set af en laat hem drogen in de wind en zon, of maak hem droog met een doek. Speciale schoonmaakmiddelen zijn niet noodzakelijk, huis-, tuin- en keukenmiddelen volstaan. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen of chloor.

Onderhoud van houten tuinmeubels

Houten tuinmeubels hebben meer aandacht nodig omdat hout een natuurproduct is en kan werken. Houd je loungeset schoon met een zachte borstel en een doek om een eventuele waslaag intact te houden en te voorkomen dat vuil dieper doordringt. Je kunt eventueel groene zeep of soda in lauw water gebruiken. Het schoonmaken kan het beste na een regenbui gebeuren, omdat het vuil dan al wat losser is geweekt.

Gebruik nooit een hogedrukspuit om je houten loungeset schoon te maken, omdat dit de beschermende stoffen in het hout kan verwijderen. Als het hout uitdroogt, kan je het schuren en opnieuw in de lak, olie of een ander impregneermiddel zetten. Denk eraan om de set schoon en droog te maken voordat je dit doet om kringen en oneffenheden te voorkomen. Bij geschilderde houten loungesets kun je beits of verf aanbrengen voor een beschermlaag. Bescherm de poten tegen vocht door rubberen of kunststof voetjes te gebruiken.

Tuinmeubel onderhoud tips

Tot slot: het is altijd beter om je loungeset af te dekken met tuinmeubelhoezen of een waterbestendig polyester zeil, vooral in de wintermaanden en als de set onder bomen staat. Bladeren kunnen schade veroorzaken. Zorg ervoor dat de hoes kan ademen om condensvorming en schimmelvorming te voorkomen.

Met deze tips voor tuinmeubelonderhoud kun je nog langer genieten van je comfortabele loungeset. Als je heerlijk in je tuin of op het balkon zit te genieten tijdens warme zomerse dagen of zwoele zomeravonden, zul je beseffen dat het onderhoudswerk de moeite waard is geweest.