Navigatie
 • Gratis verzending en retourneren
 • Klantbeoordeling van 9 (1661 reviews)
 • 30 dagen 'niet-goed-geld-terug'

Plantenverzorging in stijl: tips & tricks voor overpotten en stijltips

April 17, 2024

Capi Europe plantenbak

Ontdek onze prachtige collectie plantenpotten - perfect voor groene vingers! Het overpotten van planten; of je nu een ervaren tuinier bent of net begint, het verpotten van je planten is een essentiële stap om ervoor te zorgen dat je planten een gezond leven lijden. Wanneer is het tijd om planten over te potten? In deze blog lees je de tips en tricks. Ook geven we een aantal stylingstips voor uw tuin of huis. Want waar zet je je planten eigenlijk neer?

 

Het belang van overpotten: waarom is het nodig?

Overpotten is belangrijk omdat het verschillende voordelen biedt voor de gezondheid en groei van planten. Hier zijn een paar redenen waarom overpotten nodig kan zijn:

Verbetering van de wortelgroei

Je plant van de ene pot naar de andere pot verplaatsen helpt bij het ontwikkelen van een gezonde wortelgroei. De wortels hebben veel ruimte nodig om te kunnen groeien en zich uit te spreiden.

Voorkomen van wortelverstikking

Als een plant te lang in dezelfde pot zit kunnen de wortels verstikt raken doordat ze niet genoeg ruimte hebben om te groeien. Hierdoor nemen ze vaak minder voedingsstoffen en water op. Door de plant over te potten zorg je dat hij weer optimaal kan groeien.

Vernieuwing van de potgrond

Na verloop van tijd kan het zijn de voedingstoffen in de potgrond uitgeput raken. Om dit te voorkomen kun je de plant het beste overpotten en nieuwe potgrond toevoegen. Dit bevordert de groei.

Beperking van ziektes en plagen

In oudere potte kunnen ziekteverwekkers en plagen zich makkelijk vermenigvuldigen. Door de plant in een nieuwe pot met nieuwe potgrond te zetten kan je dat probleem voorkomen of verminderen.

Al met al is overpotten essentieel om de gezondheid en groei van planten te bevorderen. Het biedt de planten de benodigde ruimte om zich te ontwikkelen en zorgt voor de beste opname van voedingsstoffen en water.

 

Wanneer moet je planten overpotten?

Planten moeten worden overgepot als ze te groot worden voor hun huidige pot. Als de wortels uit de bodem beginnen te groeien, de plant niet goed groeit of als de grond in de pot te compact is geworden. Over het algemeen wordt aanbevolen om planten in het voorjaar over te potten, wanneer ze actiever groeien, maar het kan ook tijdens andere seizoenen worden gedaan als dat nodig is.

 

Richting de zon

Wil je je planten goed in het zonnetje zetten? Denk bijvoorbeeld aan plantenpotten die de hoogte in gaan. Of bijvoorbeeld een kruk of bankje waar je al je planten in potten op kunt zetten. Zo staan de planten het dichtste bij de zon en kunnen ze daar optimaal van genieten. Door je planten hoger neer te zetten op bijvoorbeeld een bankje, krukje of in een hogere pot creëer je ook een gevoel van dynamiek en diepte in je ruimte toe. Het tilt je planten letterlijk op naar een prominentere positie, waardoor ze een aantrekkelijk middelpunt worden.

PTMD Bloempot

Planten stijlen

Als het gaat over compositie is de driehoek compositie het populairst. Je zet de planten dan in een driehoek neer. Ook kun je één plant specifiek in het zonnetje zetten door daar alle andere planten omheen te zetten, dat heet dan een centrale compositie. Naast deze twee opties zijn er natuurlijk nog veel meer mogelijkheden. Zoals de standaard horizontale compositie (alles op een rijtje) of de symmetrische.

Denk bij het stijlen van je planten ook aan hoogtes, het materiaal van de pot of verschillende planten om het een interessant geheel te maken. Door verschillende plantensoorten te combineren, creëer je visuele harmonie en balans. Ook zorg je door die manier van stijlen voor meer diepte in je ruimte. Daarnaast zuiveren planten de lucht, zijn ze goed voor een gezonde ademhaling en verbinden ze ons met de natuur. Geniet van en levendig huis met verschillende planten.

 

De plantjes buiten zetten

Zet je toch liever de planten buiten neer? Ook daar kun je de stijltips meenemen! Het buiten zetten van je planten is een goede manier om je tuin of balkon op te fleuren en een natuurlijke sfeer te creëren. Planten zorgen niet alleen voor meer kleur maar ze verbeteren ook de luchtkwaliteit en zorgen voor een rustige omgeving. Door de planten in de lente/zomer eens in de zes weken buiten te zetten, geef je ze de kans om optimaal te groeien en bloeien. Hierdoor wordt je tuin/huis nog mooier! Denk er wel aan dat het weer in Nederland niet altijd mee zit, het is dus handig als je een pot van goede kwaliteit gebruikt als je de plant buiten zet.

PTMD Rexin Grey cementNoors Grijs keramieke potYutto Grey cement pot

 

Plant je planten in sets

Creëer een plantenfamilie door verschillende planten te plaatsen in bijpassende potten. Zo verkopen wij op onze website ook sets. Op deze manier kun je je groeiende plant steeds overpotten naar 'dezelfde' pot, alleen dan een maatje groter. Ook kun je deze potten erg goed gebruiken voor de driehoeks-compositie zoals gelezen bij het stukje stijlen.de sets komen namelijk in de meeste gevallen in verschillende maten waardoor je gelijk meer dynamiek creëert.

Light&Living pot

Tips en trucs voor het succesvol overpotten van je plant

Zoals je net hebt gelezen kan het overpotten van je plant een cruciale rol spelen in het optimaliseren van de groei en gezondheid van je plant. Of je veel of weinig ervaring hebt. Deze tips zullen je helpen om dit proces soepel en succesvol te laten verlopen.

 • Kies het juiste moment: verplaats je plant naar een grotere pot als deze te groot wordt voor zijn huidige pot. Meestal kun je dit zien door de wortels die uit de afvoeropening van de pot beginnen te groeien.
 • Kies de juiste pot maat: kies een pot die maar een tikkeltje groter is. Door de plant over te potten in een te grote pot kun je de groei belemmeren. Als je de plant overpot naar een te kleine pot kunnen de wortels verstikken.
 • Kwaliteit van de pot: zorg ervoor dat je een pot kiest met voldoende afvoergaten. Dit voorkomt wateroverlast en helpt bij het behouden van gezonde wortels. Zo zijn potten gemaakt van terracotta of keramiek bijvoorbeeld ademend en zorgen ze voor een gezonde luchtstroom.
 • De juiste potgrond: investeer in een kwaliteitspotgrond die geschikt is voor de behoeften van je plant. Verschillende planten hebben verschillende vereisten, dus zorg ervoor dat je de juiste mix kiest die rijk is aan voedingsstoffen en de juiste vochtafvoering biedt.
 • Voorbereiding van de pot: vul de pot voor ongeveer een derde met potgrond voordat je de plant overzet. Dit zorgt voor een goede basis en helpt bij het vasthouden van vocht.
 • Verwijder voorzichtig de plant: tik voorzichtig op de onderkant of de zijkanten van de pot om de wortels los te maken en haal de plant er vervolgens voorzichtig uit. De beschadigde of zieke wortels kun je er nu tussen uit halen.
 • Plaats de plant in een nieuwe pot: plaats de pot in het midden van de por en voeg vervolgens meer potgrond toe rond de wortels. Zorg ervoor dat de plant stevig vastzit, maar ook dat de grond niet te dicht is.
 • Compact en water: druk lichtjes op de grond rond de plant om mogelijke luchtbellen weg te halen. Geef daarna de plant genoeg water om de grond volledig vochtig te maken en de wortels te helpen zich aan te passen aan hun nieuwe pot.
 • De ideale omgeving: plaats de overgepotte plant op een locatie waar deze optimale groeiomstandigheden heeft, zoals voldoende zonlicht, de juiste temperatuur en luchtvochtigheid. Stem deze af op de unieke eisen van je plantensoort.
 • Wees geduldig en monitor: geef je plant tijd om zich aan te passen aan zijn nieuwe pot en omgeving. Houd de vochtigheid van de grond in de gaten, let op dat je de plant niet verdrinkt en controleer regelmatig op tekenen van groei en gezondheid zoals nieuwe bladeren en bloemen.

Door deze tips en trucs voor het goed overpotten van je plant te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat je plant zich goed ontwikkelt. Vergeet niet dat regelmatig onderhoud en zorg, zoals het geven van de juiste hoeveelheid water en voeding, ook essentieel zijn voor een gezonde plant.

 

Kies voor plantenverzorging in stijl met onze prachtige collectie plantenpotten en ontdek de tips en tricks voor het succesvol overpotten en stijlen van je planten. Geef je planten een gezond en stijlvol thuis door ze op de juiste manier te verpotten en te stijlen. Met de juiste zorg en aandacht zullen je planten optimaal groeien en bloeien. Geniet van een levendig huis of tuin vol groene planten en creëer een harmonieuze en natuurlijke sfeer in jouw omgeving.

Tags:
 • tuin
 • planten