Navigatie
  • Gratis verzending en retourneren
  • Klantbeoordeling van 9 (1658 reviews)
  • 30 dagen 'niet-goed-geld-terug'

Ronde eettafels: gastvrij en veelzijdig

April 21, 2020

Ronde eettafels: gastvrij en veelzijdig!

Een ronde eettafel is een belangrijke esthetische optie met duidelijke voordelen: een ronde eetkamertafel is gastvrijer, veelzijdiger en socialer. Een ronde eettafel neemt op een heel bijzondere manier ruimte in, omdat alles er omheen draait. Aan een mooie eettafel wordt het nóg gezelliger om samen met je gezin of vrienden te genieten van een heerlijke maaltijd!


Heb je dat wel eens gezien of zelf ook gedaan, voor de tv zitten eten? De meesten van ons maken zich schuldig daaraan. Sommige onderzoeken hebben echter aangetoond dat samen aan tafel zitten goed is voor je gezondheid. Het helpt niet alleen om mensen bij elkaar te brengen en familierelaties te verbeteren, maar het kan je ook helpen om gezonder te eten. Uit rapporten is gebleken dat samen aan tafel gaan een aantal fysieke, mentale, emotionele en sociale voordelen oplevert:

• Verbetert de relatie tussen tieners en hun ouders.
• Bouwt sterke relaties op tussen gezinsleden.
• Geeft je de kans om je volledig op elkaar te concentreren.
• Moedigt kinderen aan om nieuw voedsel te proberen.
• Leidt tot gezondere voedingskeuzes en portiegroottes.
• Vermindert de kans dat kinderen slechte eetgewoonten ontwikkelen
• Kinderen hebben 35 procent minder kans op het ontwikkelen van een eetstoornis.
• Verlaagt de kans dat kinderen overgewicht krijgen.
• Verhoogt de woordenschat van je kind.
• Helpt kinderen en tieners academisch beter te presteren.
• Vermindert het risico dat tieners afhankelijkheid van middelen en alcohol ontwikkelen.
• Leert kinderen belangrijke gespreksvaardigheden en goede manieren.
• Verlaagt het risico op depressie.
• Verlicht effectief stress.

Alle gezinnen, groot en klein, kunnen er baat bij hebben om voor de maaltijd samen aan de eetkamertafel te zitten en daar een dagelijks ritueel van te maken.

Lichaam en ziel voeden
Misschien denk je wel: een eettafel is gewoon een plat oppervlak met vier poten. Wat is er dan zo speciaal aan dit meubilair? Ten eerste zou eten een ervaring moeten zijn die meer bevredigt dan alleen honger of smaakpapillen, hoewel die natuurlijk ook heel erg belangrijk zijn. Maar het gaat erom dat je zowel je ziel als je lichaam moet zien te voeden. Als je op een speciale plek zit en je gewoon concentreert op het eten, is je lichaam in de juiste staat om de goedheid van het voedsel dat je eet te absorberen. Je zult tevreden zijn, omdat je je kunt concentreren op de smaken en texturen van de maaltijd en als gevolg daarvan zul je een beter op jouw behoeften afgestemde portie eten en een betere spijsvertering hebben. Dit zal erg moeilijk gaan als je achter je computer zit te eten, naar tv zit te kijken, je e-mails checkt, op sociale media scrolt en dergelijke.

Gezondere voeding beslissingen
Wist je dat als je aan tafel dineert, je waarschijnlijk gezondere beslissingen neemt als het om je voeding gaat? Als we onderweg zijn naar het werk, school of een andere bestemming, het druk hebben of worden afgeleid door technologie, dan is de kans veel groter dat we ongezonde junkfood eten. Studies tonen aan dat degenen die ervoor kiezen om aan een tafel te dineren, de neiging hebben om beter gebalanceerde maaltijden te eten. Naast de gezondheidsvoordelen tonen onderzoeken ook aan dat gezinnen die regelmatig samen eten, sterkere en hechtere relaties hebben. Dat alleen al is een goede reden om rond de tafel te zitten met je gezin of andere huisgenoten. Woon je alleen, dan zal het instellen van regelmatige avonden om met vrienden te dineren zorgen voor een groter gevoel van verbinding.

Méér dan alleen een plek om te eten
Dat de eetkamertafel meer is dan alleen een plek om te eten, is duidelijk. Het is het sociale centrum van het huishouden geworden. Van het helpen van mensen bij het maken van nieuwe producten tot het hosten van een spelavond en ongetwijfeld de plek waar belangrijke kwesties worden besproken, is de eettafel haast het meest veelzijdige meubelstuk in je huis. Het beste uit je eettafel halen, begint door het formaat en de vorm te kiezen die het beste passen bij de eethoek van jouw huis. Voor velen is het traditionele rechthoekige ontwerp bijna een automatische keuze, vooral omdat zoveel mensen zijn opgegroeid in huishoudens met die specifieke vorm van een tafel en het schijnbaar in een vierkante of rechthoekige kamer past. Er is echter een andere vorm die je zou kunnen overwegen bij de aanschaf van een nieuwe eetkamertafel voor je huis.

Ronde eettafel is ongekend veelzijdig
Hoewel vierkante of rechthoekige tafels ook heel erg populair zijn, blijken de voordelen en charmes van een ronde eettafel ongekend. Ronde tafels worden meestal in het midden van de kamer geplaatst in plaats van naast een muur of hoek. Gasten ervaren een ronde eetkamertafel als minder vervelend, omdat er geen tafelpoten in de weg staan zoals dat wel het geval is bij andersoortige eettafels. Een ander voordeel van ronde tafels ten opzichte van rechthoekige is dat ze geen hoeken hebben. Doordat er geen hoeken aan een ronde tafel zitten, ontstaat er meer ruimte, zodat mensen rond kunnen lopen en bij hun zitplaats kunnen komen. Een ronde tafel is zeer geschikt voor eetkamers in een formele stijl, maar ook voor een meer open plattegrond waar het eetgedeelte aan de zijkant ligt in een grotere kamer.



Betere doorstroming is erg belangrijk
De twee belangrijkste factoren die de vorm van je tafel moeten bepalen, zijn de vorm en grootte van je eetkamer en het aantal mensen dat gewoonlijk aan je tafel zit. Je zult merken dat bepaalde vormen zich beter lenen voor bepaalde omstandigheden. Zo biedt de ronde tafel een verbeterde doorstroming. Dat is erg belangrijk, omdat jij en degenen die aan je tafel gaan zitten niet alleen de ruimte nodig hebben om je maaltijden, huiswerk, spelletjes of materialen neer te zetten, maar ook de ruimte rond de tafel om comfortabel te bewegen en de juiste plek te vinden waar jullie willen zitten. Mensen kopen maar al te vaak rechthoekige eetkamertafels voor rechthoekige kamers en ontdekken pas dan dat er niet genoeg ruimte is voor iedereen om een comfortabele zitplaats te vinden. Een ronde eettafel vermijdt dergelijke problemen door een beter gebruik van een kleinere ruimte te bieden, zodat er minder kans is op stoten of verdringing.

Betere persoonlijke interactie
Een lastig probleem met een rechthoekige tafel is dat bij een gesprek tussen de mensen aan de ene kant, degenen die aan de andere kant zitten niet rechtstreeks worden betrokken. Het kan namelijk erg ongemakkelijk zijn om te proberen een gesprek aan te gaan met iemand die aan dezelfde kant van de tafel zit. Je zult merken dat het moeilijk is om ze te zien en hun aandacht te trekken. De vierkante tafel is niet dé oplossing in dit geval, zoveel is duidelijk. Een ronde eettafel is een perfect alternatief, zeker als je van plan bent om kleine bijeenkomsten te houden, aangezien iedereen elkaar kan zien, gesprekken gemakkelijker kunnen worden gevoerd en de setting voelt gezelliger en intiemer aan. Iedereen kijkt naar het centrum en naar elkaar, zodat je nooit buiten een gesprek hoeft te blijven. Iemands aandacht trekken is veel gemakkelijker en iedereen aan tafel kan meedoen aan de conversaties. Er is ook een gevoel van openheid dat je juist aanmoedigt om met anderen te praten. Dat zorgt voor een veel aangenamere ervaring.

Perfect voor kleinere ruimten
Ronde tafels nemen minder ruimte in beslag dan rechthoekige tafels van hetzelfde formaat, omdat er geen hoeken zijn die echt ruimte verspillen. Hierdoor is het makkelijker om een geschikte ronde tafel in een kleinere ruimte in te passen in vergelijking met een standaard rechthoekige tafel. Houd er wel rekening mee dat een ronde tafel niet ideaal is voor grotere bijeenkomsten. Een grote ronde tafel betekent dat, hoewel je anderen nog kunt zien, ze ver weg lijken en dat je misschien over de tafel moet schreeuwen om gehoord te worden. Bovendien zijn de meeste eetkamers niet groot genoeg voor grote ronde eettafels. Als je de voorkeur geeft aan een ronde tafel boven een rechthoekige tafel en je zou af en toe met een groter aantal mensen moeten zitten, overweeg dan om een ronde tafel met een verlengblad te kopen. Op die manier kun je je ronde tafel voor een klein gezelschap gebruiken, maar deze ook gemakkelijk uitbreiden als je extra gasten verwacht.

Hoe weet je of een ronde tafel past?
Er zijn een aantal manieren om te weten of een ronde tafel beter past bij de beschikbare ruimte.

Een meetlint
Neem een meetlint om de exacte beschikbare ruimte te bepalen. Zorg ervoor dat je naast de afmetingen ook mogelijke obstakels opneemt, zoals deuren, ramen, kasten, kasten, andere meubels en dergelijke, zodat jeweet waar je mee moet werken. Dit geeft je een goede start bij het vinden van de juiste tafel grootte en vorm.

Afplakband
Afplaktape is geweldig omdat het aan de vloer blijft plakken, maar het is heel gemakkelijk omhoog te trekken en zal geen schade toebrengen aan de vloer of je tapijt. Begin met het kruisen van twee stroken en loop langs de rand om te zien of het comfortabel is om te bewegen. Voeg vervolgens nog een kruis of X toe aan de vloer boven het middengebied onder een andere hoek. Je zou op die manier een heel goed idee moeten krijgen van de maat en vorm waarmee je moet werken.

Ruimte achter de stoelen
Maar al te vaak vergeten mensen dat er extra ruimte achter de stoelen nodig is, zodat je die naar achteren kunt trekken. Over het algemeen moet je minimaal 60 cm tussen de rand van de tafel en de muur laten - bij voorkeur meer - zodat stoelen comfortabel in en uit kunnen worden geschoven. Zodra je al je metingen hebt opgenomen, weet je precies met welke ruimte je moet werken om je nieuwe tafel perfect te laten passen.

Tags:
  • ronde eettafels