Navigatie
  • Gratis verzending en retourneren
  • Klantbeoordeling van 9 (1659 reviews)
  • 30 dagen 'niet-goed-geld-terug'

Welke bank kiezen met katten: tips voor een katvriendelijke bank

August 18, 2023

katproof bank

Als katteneigenaar weet je dat je bij het kiezen van een nieuw meubel rekening moet houden met de scherpe nagels van de kat. We houden enorm van het gezelschap van deze lieve beestjes, maar de bank houden we wel graag heel én schoon. In deze blog vertellen we je waar je allemaal op moet letten bij het aanschaffen van een nieuwe bank. Zo kan jij een juiste, katvriendelijke keuze maken!

Een katvriendelijke bank: waar moet je op letten?

Stofselectie

Krassen en krabben zit in het natuurlijke instinct van katten. Hiermee verlagen ze stres en bakenen ze territorium af. Kies daarom voor een stof die krasbestendig en duurzaam is.

Leder

Leer gaat erg lang mee en is gemakkelijk schoon te maken. Haren en huidschilfers kan je zo opzuigen en viezigheid van de pootjes veeg je zo eraf met een lichtvochtige doek. Daarbij zullen de nagels van de kat niet snel blijven haken, omdat een leder bank erg glad is. Ook microleder is een optie.

Microvezel

Een bank met microvezel is ook een goede keuze. Deze stof wordt gemaakt van synthetische stoffen welke goed tegen een stootje kunnen! Het is een zachte, maar sterke en stevige stof. Daarmee is een bank van microvezel goed bestemd tegen het krassen en spelen van de kat. Tenslotte kunnen de meeste vlekken zo worden verwijderd met een lichtvochtige doek.

Fluweel / velours

Fluweel is niet alleen een mooie zachte stof, het is ook katproof! Velours is erg strak geweven waardoor hij zo glad wordt. En dit is weer perfect tegen die scherpe nagels. Je kat zal bij een bank in deze stof namelijk niet snel de neiging hebben om te krabben. Door de dichte structuur gaat een bank van fluweel erg lang mee. Een nadeel is dat de katharen een stuk meer blijven kleven in een fluwelen bank vergeleken een leder of microvezel bank.

Strak geweven stof

Het is belangrijk om te letten op hoe de stof geweven is. Kies voor strak geweven stoffen, want deze hebben een gladdere structuur. Hier glijden de nagels van de kat sneller af terwijl ze in een grof geweven stof juist eerder blijven hangen, wat mogelijk schade aanbrengt.

Stevige structuur

Katten klimmen en springen. Kies een bank met een stevige structuur die bestand is tegen hun speelse avonturen. Vermijd te veel losse kussens of plaids op de bank zodat deze ook niet beschadigen.

Gemakkelijk schoon te maken

Een kat kan de bank vies maken. Ga voor een bank waar je makkelijk een doekje over haalt. Ook kunnen afneembare kussenhoezen die je goed kunt wassen een uitkomst bieden.

Beschermhoes

Als je de bank nog wat meer wilt beschermen, ga dan voor een bankhoes. Met een beschermhoes voorkom je al helemaal beschadigingen van de kat aan de bank.

Dont's: deze stoffen moet je niet kiezen

Nu weet je welke stoffen er goed samengaan met katten. Maar welke bankstoffen kunnen we dan beter vermijden? Denk aan linnen en andere stoffen met een grove, los geweven structuur. Dit soort banken zijn kwetsbaar en hier zal jouw kat sneller zijn klauwen in zetten. Dan kun jij wel raden wat er gebeurt… bank beschadigd.

Maak een comfortabel hoekje voor de kat

Creëer een gezellig hoekje op je bank met zachte dekens, kussens en misschien zelfs een klein kattenslaapje. Op deze manier kunnen je katten comfortabel genieten zonder het hele oppervlak van de bank in beslag te nemen. Of zet een kattenpaal neer in de woonkamer. Hier zitten katten graag op en houdt ze weg van de bank. Kleed het aan met kussens om het nog comfortabeler te maken.

Plaats een krabpaal of krabaccessoires

Voeg krabbestendige materialen toe aan je bank zoals speciale kattenhoezen voor de zijkanten of hoeken. Dit stimuleert de kat om hieraan te krabben in plaats van aan de stoffering van de bank. Dat geldt ook voor een krabpaal die je bijvoorbeeld in een hoek van de woonkamer kunt plaatsen.

Kleurkeuze

Heb je katten met veel haarverlies? Dan kan het handig zijn om een bank te kiezen in een kleur die de katharen minder opvallend maakt. Afhankelijk van de kleur van je huisdier zijn vaak banken in neutrale tinten een goede keuze. Denk aan grijs, beige of donkerbruin.

Met een bank in de juiste stof, structuur en kleur wordt het al gauw katproof. Zorg je ook nog voor wat krabaccessoires, dan houd je je kat tevreden en de bank lang mooi! Ontdek onze collectie banken en vind een geschikte voor in jouw interieur.

Tags:
  • katvriendelijke bank