Navigatie
  • Gratis verzending en retourneren
  • Klantbeoordeling van 9 (1660 reviews)
  • 30 dagen 'niet-goed-geld-terug'

De stof: leer

November 24, 2023

in blog formaat leer

Is leer wel de juiste keuze? Wat is het verschil tussen de verschillende soorten? Hoe onderhoud ik mijn lederen meubel? 

Op zoek naar een meubel van leer? Vergelijk dan verschillende type leer om een juiste keuze te kunnen maken. In deze blog gaan we dieper in op verschillende soorten leder.

Leer/leder – Microleder – Suède – PU-leder

LEDER

'Echt' leer of leder is materiaal wat gemaakt wordt van een dierenhuid. Dit kan van koeien en varkens naar krokodillen en slangen gaan. Leer wordt bewerkt door gelooid te worden. Dit is het proces om van een dierenhuid het goede leer te krijgen en zorgt dit proces ervoor dat het leer lang mee gaat en mooi blijft. Na het looi proces kun je het verven in vele kleuren, om het dan voor bijvoorbeeld meubels te gebruiken.

Leer wordt ook op vele verschillende manieren bewerkt. Paar voorbeelden zijn; afgedekt leer, semi-aniline leer en vol-aniline leer. Deze hebben dan ook allemaal andere eigenschappen en kwaliteiten en heeft elk soort leer ieder zijn specifieke onderhoud nodig.

Maar in het algemeen heeft leer;

-           Een luxueuze uitstraling

-           Weinig onderhoud nodig

-           Absorbeert weinig tot geen geuren en vlekken

leer afbeelding

SUÈDE

Suède is volledig leer. Alleen is suède van de binnenkant van de huid en niet de bovenste laag. De structuur wordt gemaakt door het licht schuren of polijsten van het leer, waardoor je een fluweelachtig gevoel krijgt. Suède heeft dan ook een open structuur. Hierdoor wordt het wel sneller vies en is het vatbaarder voor vlekken. 

-           Kan slecht tegen vocht

-           Gevoeliger voor vlekken

-           Duur

-           Gemakkelijk te reinigen

-           Stevig en kwalitatief materiaal

suede afbeelding

MICROLEER

Microleer, wordt ook wel eco-leer genoemd. Dit komt, omdat het uit 70% echt leer bestaat en de andere 30% uit polyesterstof. Wanneer er van leer een meubelstuk wordt gemaakt, houd je veel snijdresten over. Dit is natuurlijk vet zonde! Ook zeker omdat leer niet wordt gemaakt door de mens, maar wordt geboren. Die restanten worden daarom gebruikt en samengeperst. Daarboven komt dat het polyesterstof met lijm. Hierbij krijg je alsnog het lederen gevoel wat je wilt krijgen en gaat het ook nog eens langer mee!

Microleder heeft eigenlijk ook amper onderhoud nodig. Wilt u toch extra bescherming geven aan uw meubelstuk, moet u goed kijken welk product voor het meubel geschikt is.

Op onze website vind je de beste producten om je meubels bij te houden. Het wordt afgeraden om een care kit te gebruiken voor echt leer. Dit is omdat de toplaag van textiel is en kan dit voor vlekken gaan zorgen.

Onderhoud  

-           Makkelijk onderhouden

-           Goedkoper dan echt leer

-           Houd amper vocht of geur vast

-           Duurzaam

-           Kan verkleuren bij te veel zonlicht

microleer / leder afbeelding

PU-LEER

PU-leder, PU leer lijkt erg op microleder, maar heeft zeker verschil. De afkorting PU staat voor polyurethaan en is een coating van kunststof. PU leer bestaat uit een bovenlaag van kunststof, polyurethaan en ook een onderlaag dat bestaat uit splitleer of resten leer die dan samengeperst worden. Door het PU laagje, heeft de toplaag een gladde uitstraling.

PU geeft het leer een extra bescherming. Het is erg sterk en flexibel. De waterbestendigheid ligt door het polyurethaan ook erg hoog.

Het onderhouden van PU leer is erg makkelijk. Het beste is om je meubel 2 keer in het jaar te behandelen. Wij raden aan om de Royal leather look te gebruiken. Deze beschermd en maakt het schoon. Deze vind je bij Intens Wonen op de website. Lees altijd goed de instructies!

Onderhoud

-           Goedkoper dan echt leer

-           Makkelijk onderhouden

-           Sneller ontstaan van slijtage

-           Kan verkleuren bij te veel zonlicht

-           Minder duurzaam dan echt leer

pu leer afbeelding