Navigatie
  • Gratis verzending en retourneren
  • Klantbeoordeling van 9 (1660 reviews)
  • 30 dagen 'niet-goed-geld-terug'

Meer leren: Verschillende Stoffen

January 12, 2024

blog formaat verschillende stoffen

Bij Intens Wonen verkopen we veel meubels, maar wat is nu eigenlijk de beste stof voor jou? Wat zijn al de verschillen tussen elke stof? En ook niet onbelangrijk welke vind je het mooist?

Er zijn veel stoffen die op elkaar lijken, maar net iets anders zijn. Het ligt dan aan de manier waarop de stof geweven is. Maar er zijn ook stoffen met meerdere benamingen. In deze blog duiken we dieper in op de verschillende stoffen die je veel ziet terugkomen in meubels. 

LEER

Leer heb je in vele soorten, kleuren en kwaliteiten. Het is lastig om te zien wat nou het verschil tussen PU-leder is en micro-leer. Ook het onderhouden van de verschillende lederen is lastig te onderscheiden van elkaar. Zie je door de bomen het bos niet meer? Wij hebben een aparte blog uitgewerkt over de verschillende soorten leer:

Blog: De stof: leer

De BLOG Leer Intens Wonen

MICROFIBER / MICROVEZEL

Zie je microfiber staan? Dan is dit de letterlijke Engelse vertaling van microvezel.

Een meubel van microvezels is erg geschikt voor woongebruik. Het is een stevige en sterke stof. Je meubel zal niet snel gaan slijten en schrik niet als er wat hardhandig mee omgegaan wordt. Het kan best tegen een paar stootjes. Ook is dit erg geschrikt voor huisdieren. Al raden wij je toch aan om een dekentje over de bank te leggen. Zo zullen er geen lusjes worden veroorzaakt door uw huisdier. Ben je specifiek opzoek naar welke bank een goede keuze is om aan te schaffen met katten? Bekijk dan onderstaande blog:

Welke bank kiezen met katten: tips voor een katvriendelijke bank.

Voordelen

  •  ●  Zachte stof
  •  ●  Verkleurt bijna niet
  •  ●  Makkelijk te onderhouden

 

Nadelen 

  •  ●  Kan statisch worden
  •  ●  Neemt geen vocht op

 

Dit komt omdat de vezels aan elkaar worden gehecht doormiddel van weven. Dit is met vooral synthetische vezels, zoals polyester en polyacryl en dat maakt het zo sterk.

Het schoonmaken is niet heel lastig. Vuil dat gemakkelijk van het oppervlak af te halen is, dus stof, kruimels of andere losse vlekken, is weg te krijgen met een spons en warm water. Maak de stof nat met de spons, laat het even inwerken en wrijf het rustig en voorzichtig af met een droge doek. Werk hierbij van naad tot naad om het beste resultaat te krijgen. Probeer wel het hele gedeelte nat te maken en niet alleen een klein stukje. Het kan toch zijn dat er een licht verschil op komt en dat is natuurlijk zonde als je dat gaat zien.

TEDDY 

Teddy stof, je herkent het wel aan de zachte structuur en de niet gladde uitstraling. Teddystof, ook wel geborgen stof of imitatiebont genoemd, wordt gemaakt van katoen met vaak de combinatie van polyester en acryl. Teddy wordt gemaakt door een ketting poolweefsel. Dit houdt in dat de stof naar buiten uitstekende lusjes of gareneindjes bevat en deze worden niet doorgesneden. Deze manier is ook op schapenwol of synthetische stoffen toe te passen. Met schapenwol krijg je natuurlijk echt een zacht schapen gevoel. Maar omdat het ook met synthetische stoffen gemaakt kan worden, wordt hier tegenwoordig toch vaker voor gekozen.

Voordelen

  •  ●  Erg zacht en comfortabel
  •  ●  Vocht absorberend
  •  ●  Makkelijk combineerbaar

 

Nadelen

  •  ●  Kan zitspiegel veroorzaken (je zitplek maakt een afdruk na lange tijd)
  •  ●  Vlekgevoelig (niet aan te bevelen voor huisdieren)
  •  ●  Kan aan prijzigere kant zijn

Een teddy stoffen meubel is erg makkelijk te onderhouden. Ook al is teddy stof water absorberend, het zal nooit water helemaal afweren. Er wordt dan ook aanbevolen om 1 à 2 keer per jaar je teddy stoffen meubel te behandelen met een textiel care kit.

Textile Care Kit - Clean & Protect  

VELVET / FLUWEEL

Het eerste waar we al makkelijk overuit zijn. Velvet is gewoon de Engelse vertaling van het woord fluweel, dus zie je velvet dan zie je ook fluweel en andersom natuurlijk.

FLUWEEL

Fluweel is een glanzende en zachte stof. Fluweel is eigenlijk gewoon van katoen of zijde gemaakt, dat geweven wordt en doordat ontstaan er korte lusjes. Die opstaande lusjes worden eventueel doorgeknipt en voelen daardoor aan als zachte haartjes. Door dit proces, krijg je dat er aan de bovenkant een glazende stof ontstaat. De meeste herkennen de stof fluweel hier ook van. 

VELOURS

Velours is het Franse woord voor fluweel, althans er toch een klein verschil is tussen de 2 stoffen. Velours krijg je door de poollussen van fluweel los te snijden, te trekken of te ruwen. Hierdoor is velours ook wat minder zacht en glanzend dan fluweel. Toch geeft het wel dezelfde chique uitstraling en lijkt het veel op elkaar.

ADORE

En dan heb je ook nog Adore. Deze stof is de gebreide vorm van velours en geeft de zelfde prachtige en chique uitstraling. De lusjes zijn iets wat korter afgesneden en oogt daarom ook wat matter. Adore is stiekem wel de stof die het vaakste voorkomt van fluweel en velours. Er wordt namelijk wel eens verteld dat Adore erg kwetsbaar is. Maar integendeel zelfs. Deze stof is behoorlijk sterk en kan erg lang mee. Adore is ook makkelijk schoon te maken en houden. 

Licht, vuil en water hebben geen invloed op de stof. 

Het schoonmaken van deze stoffen gaat het beste door gewoon de stofzuiger te gebruiken en dan met de haren mee gaan. Zit er toch een vlek in je meubel? Dan kun je sopje met lauwwarm water en een druppeltje afwasmiddel of wasverzachter gebruiken. Zorg ook hierbij dat je met de haren mee poetst. Zo voorkom je dat je de stof erg beschadigd. 

Van al deze stoffen hebben wij prachtige meubels op onze website staan! Neem gerust een kijkje en wees niet bang om nieuwe stoffen in huis te brengen.

Tags:
  • intenswonen
  • blog